dietmagazin 2015.02.12. 18:15

Csicsóka, a földbe zárt csoda

Egyre több embernek ismerősen cseng a csicsóka név. Nem meglepő, hiszen napjainkban ismét reneszánszát éli ez a méltatlanul elfeledett növény. A mai rohanó világban, ahol minden nap számtalan negatív hatás éri a szervezetünket, mindenki próbálja az életét az egészséges életmód felé terelni. Ennek pedig egyik legfontosabb eleme a táplálkozás. A kiegyensúlyozott étrendből pedig nem hiányozhat a csicsóka sem.

 csicsoka.jpg

De miért is előnyös a csicsóka fogyasztása?

A csicsóka legfontosabb jellemzője, hogy 14–16% inulint tartalmaz. Az inulin összetett szénhidrát, amely prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező, emészthetetlen, vízben oldódó rost.

Jótékony hatással van a szénhidrát- és zsíranyagcserére, hiszen késleltetik bizonyos tápanyagok (glükóz, koleszterin) felszívódását. Cukorbetegség vagy azt megelőző állapotok esetén (pl. inzulinrezisztenciában) kifejezetten előnyös a fogyasztása, mivel nem engedi, hogy a glükóz gyorsan felszívódjon, így lassabb, egyenletesebb vércukoremelkedést biztosít. Koleszterinszegény diétába is kitünően beilleszthető, ugyanis megköti a bélben a koleszterint, nem engedi annak felszívódását. Ezzel szemben viszont nem kötődik ásványi anyagokhoz, így nem gátolja azok hasznosulását.

Az inulin, mivel emészthetetlen rost, lejut a vastagbélbe és számos pozitív hatással támogatja szervezetünket.  Prebiotikus tulajdonsága révén a a baktériumflórát pozitív irányba befolyásolja, azaz tápanyagul szolgál a hasznos baktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és az Acidophilusoknak. Segít csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, megelőzi a székrekedést, a hasmenést, táplálja a vastagbél nyálkahártyát, így csökkenti a hasi diszkomfortérzést, javítja az általános közérzetet.

Nem utolsó sorban pedig a fogyókúrázóknak is kitünő alapanyag, hiszen kalóriatartalma 30 kcal, szénhidráttartalma 4 g, zsírtartalma elhanyagolható (0,4 g), fehérjetartalma pedig 2,4 g 100 grammonként. Emellett pedig rosttartalmának köszönhetően hamarabb okoz teltségérzetet és később éhezünk meg utána.

De hogyan is használhatjuk fel a konyhában?

Nagyon könnyen felhasználható, csak a képzeletünk szab határt. Készíthetünk belőle krémlevest, mártást, pürét, főzeléket, süthetjük is sütőben, de kitünő alapanyag nyersen saláták vagy turmixok készítéséhez. Sőt, sütemények tésztájához felhasználható a burgonya kiváltására. Például egy klasszikus kedvenc a burgonyás pogácsa helyett, csicsókás pogácsa.

Tudta-e?

A csicsókán kívül inulinban gazdag növény a cikória, vöröshagyma, fokhagyma, agávé és az articsóka.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dietmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr717165363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása