dietmagazin 2014.11.30. 13:07

Diétával a reflux ellen

A reflux nem ritka jelenség. Alkalmanként előforduló refluxról a lakosság több mint 30 %-a számol be.

De mit is takar pontosan ez a kifejezés? A savas gyomortartalom visszaáramlását jelenti  a nyelőcsőbe, ami égető fájdalomérzést okoz spontán vagy előrehajláskor. Jellemzően a mellkas közepén érezhető, de kisugározhat a nyak felé. Kellemetlen velejárója  a savas, keserű íz érzete a szájban. Figyelmeztető jel lehet a puffadás, mellkasi fájdalom és a nehézlégzés is. A több héten, hónapon át tartó, sűrűn jelentkező reflux károsíthatja a nyelőcső falát, ezért nagyon fontos időben felismerni a problémát és elejét venni ennek a kellemetlen, fájdalmas állapotnak.

silent-acid-reflux.jpg

Amellett, hogy felkeressük háziorvosunkat, szükség van egy kis változtatásra a konyhában, azaz az étrendünkben is:

Bizonyos táplálékok az átlagosnál jobban fokozhatják a gyomor sósavtermelését, illetve ellazíthatják a nyelőcső alsó záróizmát, így refluxbetegség esetén korlátozni  vagy teljes mértékben kerülni kell ezen ételek fogyasztását. Ide tartozhatnak a zsíros és erősen fűszeres ételek, a magas savtartalmú citrusfélék, paradicsomos ételek, a hagymafélék, a csokoládék és a bormentás/fodormentás termékek. Mivel a koffein, az alkohol és a szénsav is serkenti a sósav elválasztását, ennek következtében a kávé, a fekete- és zöldtea, a kóla, az alkoholtartalmú és szénsavas italok nagymennyiségű fogyasztása mindenképp kerülendő. Ezek mellett  a savtermelés szempontjából kerülni kell még az erős húslevest és a pecsenyelét, valamint a mézzel ízesített, és a tömény cukros italokat, szörpöket.

Természetesen az egyéni érzékenység függvényében más ételeket is érdemes kiküszöbölni az étrendből, ha a tapasztalatok szerint refluxos tüneteket provokál. Mivel a gyomor nagyfokú teltsége is előidézheti a tüneteket, kerülni kell a gyomor túlzott megterhelését. Érdemes inkább többször keveset enni. Segíthet, ha a napi utolsó étkezésre 2-3 órával lefekvés előtt kerül sor. Fontos hangsúlyt fektetni még az ételek, italok hőmérsékletére is. Nem ajánlottak a szélsőséges, a túl hideg és a túl meleg termékek, mint pl. a forró csokoládé vagy a citromosfagylalt fogyasztása.

Végezetül néhány praktikus tanács reflux esetén:

  •   Ne egy tele magát! Inkább egyen többször keveset!
  •   Egyen lassan! Ha lassan eszik, azelőtt lesz jóllakottság érzete, mielőtt túl sokat evett volna.
  •   Túlsúly esetén a fogyás is segíti a refluxos tünetek enyhülését, sőt akár megszünését.
  •   Ne dohányozzon!
  •   Nem tanácsos fekve  étkezni, étkezés után közvetlenül nehéz tárgyat emelni, hajolgatni.
  •   Hasüregi nyomást fokozó szűk ruházat, szoros öv viselését kerülni kell!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dietmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr786945171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása