dietmagazin 2014.03.12. 18:46

Télből a tavaszba! Küzdjük le a tavaszi fáradtságot…

10013688_612696605479261_1341111924_n_1394646337.jpg_317x378

Itt a tavasz! Süt a nap, csicseregnek a madarak, kivirul a természet. Lassan virágba borul a táj, a mi szervezetünk pedig a tél okozta kimerültség ellen küzd. A kevés napfény, a mozgás hiánya és a nem megfelelő táplálkozás hozzájárul a tavaszi fáradtság kialakulásához. A téli étrend főként kalóriában gazdag ételekből, zsíros húsokból, sok szénhidrátot tartalmazó köretekből, süteményekből áll, amelyet természetesen tovább súlyosbít az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Tél végére általában vitamin és ásványi anyag- hiány alakul ki a szervezetünkben, és néhány plusz kiló is felszalad, ami tovább rontja az egészségi állapotunkat. Az egyoldalú táplálkozás pedig sokféle probléma kiindulópontja. Tünetei lehetnek a fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség, hajhullás, száraz bőr, idegesség, depresszió.

De egy kis odafigyelés, néhány trükk, és hamar átlendíthetjük magunkat a télből a tavaszba!

ÉTKEZZ OKOSAN!

Csökkentsd a magas energiatartalmú (magas zsír, magas szénhidráttartamú) élelmiszerek fogyasztását, mint a cukros péksüteményekét (pl. kakaós csiga, ízes táska, stb.) és a cukrászsüteményekét (pl. karácsonyi zserbó, dobostorta, franciakrémes, stb.). Ha édességre vágysz, egyél egy gyümölcsöt. Mondj búcsút a zsíros húsoknak, a tepertőnek és a szalonnának. Válaszd inkább a halat és a szárnyasokat, pl. lebőrözött csirke-pulykamellet, csirkecombot, stb. Ha nassolni szeretnél, ne a csipsszet, nápolyit vedd elő, hanem friss zöldséget, gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, vagy olajos magvakat: mandulát, kesudiót, mogyorót.

Kerüld a zsírok fogyasztását, az ételek készítéséhez növényi olajokat használj. Sütéshez, pároláshoz napraforgó- vagy olívaolajat, saláták, szendvicskrémek készítéséhez pedig bátran használj különlegesebb olajokat, mint tökmagolaj, búzacsíraolaj, mákolaj, repceolaj, stb.

Fogyassz minden nap tejet vagy tejterméket. Legjobb választás a tej, a natúr joghurt, a natúr kefir, a sovány/félzsíros túró és a sovány sajt. Vedd figyelembe, hogy az ízesített tejtermékek, mint a gyümölcsjoghurtok, túrókrémek, pudingok üres kalóriát tartalmaznak a sok hozzáadott cukor miatt. A legjobb választás a natúr termék, amelyhez otthon bátran keverhetsz bármilyen friss gyümölcsöt, pl. málnát, epret, almát, stb.

Egyél minden nap legalább ötször zöldséget és gyümölcsöt. Elsősorban nyersen, mert így tudod pótolni legjobban a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Hetente négyszer-ötször legyen a köret párolt zöldég (párolt cékla, sárgarépa, párolt mexikói köret, stb.) vagy főzelékféle (finomfőzelék, tökfőzelék, stb.), és csak kisebb arányban burgonya, rizs és tészta. És ne felejtsd el lecserélni a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre és a fehér kenyeret teljes kiőrlésű kenyérre.

Végezetül pedig minden nap igyál meg minimum 2 liter vizet a nap folyamán egyenletesen elosztva és sportolj rendszeresen.

A hármas aranyszabály:

MINŐSÉG

VÁLTOZATOSSÁG

MÉRTÉKLETESSÉG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dietmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr835857458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása